Här får du svar på de vanligaste frågorna kring begravningar.

Saknar du svar på din fråga eller om du vill du ha ännu bättre och snabbare svar är du alltid välkommen att kontakta oss på tel. 020-018 018 1.

Hur bör man klä sig på en begravning?

Många tankar finns om man bör klä sig på en begravning, vad betyder egentligen valfri klädsel, ska man ha vit eller svart slips?

Hur formellt man klär sig på en begravning varierar, precis som vid andra högtider. Klädseln idag är inte lika strikt som förr, för kvinnor kan det innebära mörk dräkt, klänning, kjol eller byxor. För män är det vanligaste idag kostym (kavaj), svart slips är alltid korrekt. De som tillhör de närmst anhöriga kan även ha vit slips.

Vilka är närmast anhöriga? Oftast är det maka/make och barn men det beror på familjesituationen. Prata gärna hur ni tänker vara klädda så minskar ni oron över det. Barn kan alltid ha finkläder på sig.

Är det omnämnt i annonsen gällande klädsel (ljus eller valfri klädsel) innebär det att det inte finns några krav på sorgklädsel. Viktigast är att du är diskret klädd, dvs varken färgglatt eller utmanande.

När ska jag komma?

Som gäst är det lagom att anlända 15 minuter innan ceremonin börjar. Har du en blomma med dig (inte handbukett) som du önskar att få hjälp med att placera på kistan är det bra om du lämnar den ca 40 minuter innan.

Var ska jag sitta?

Anhöriga och släktingar sitter på en sida, oftast den högra och gästerna på motsatt sida. När du anländer som gäst till våra begravningar möts du av en representant från oss som hjälper dig till rätta.

Hur går ett avsked till vid kistan?

I begravningen/minnesstunden har gästerna möjlighet att gå fram till kistan (eller urnan) för att ta avsked från den avlidne. Detta kallas för defilering och sker i begravningslokalen eller vid gravplatsen. Vår representant visar dig när det är din tur att ta avsked och då lämnar du din handbukett vid kistan. Det är frivilligt att ta avsked vid kistan.

Handblommor

Idag blir det allt vanligare att både män och kvinnor har med sig handbukett. Det kan kännas skönt att ha någonting i handen när man går fram till kistan för sitt avskedstagande. Barn kan också ha en handbukett med de kan exempelvis också ha en teckning som de ritat till den avlidne och lägga på kistan.

Ska barnen vara med på begravingen?

Hur barnen hanterar en krissituation är väldigt olika men vi brukar rekommendera att man låter barnen vara med vid begravningen, på deras villkor givetvis, man tvingar aldrig någon. För barnens skull är det bättre att vara delaktiga än att lämnas utanför, ibland kan fantasin vara läskigare än verkligheten. Ett barn kan till och med lätta upp stämningen och ställa frågorna som vi andra bara tänker men aldrig ställer. Tänk på hur omgivningen ser på det här med barn, i de flesta fall är det inga problem men att man ordnar förutsättningarna på bästa tänkbara sätt för att undvika stress eller att det påverkar ceremonin på ett negativt sätt.

I boken ”Farfar och lammen” skildras barns förhållande till döden och begravningar. Du köpa ”Min farfar och lammen” i SBF`s Webbshop

Besöka en begravning?

Under begravningsceremonin i till exempel kyrkan är alla välkomna att hedra den avlidne med sin närvaro och visa sitt deltagande med de anhöriga.

Får jag fotografera eller filma under ceremonin?

Vill du fotografera möter det som regel inget hinder, om inte de anhöriga har något emot det. Vi brukar rekommendera att inte fotografera under själva ceremonin.

När det gäller filmning och ljudupptagning ska det förankras även med upplåtaren av lokalen, i kyrkan bör du tala med prästen eller officianten.