Minnesstund

En minnesstund kan hållas på en restaurang, i ett församlingshem, i bostaden eller annan lämplig plats. Det man bjuder på kan variera med allt från kaffe och kaffebröd till en hel middag. Här avgör de närmaste vad som passar med hänsyn till lokal, tid på dagen, gästernas ålder och antal samt ekonomi. Varför inte bjuda på den avlidnes favoritmat. En väl planerad minnesstund ger en fin samvaro och ett fint minne för framtiden.

Minnesstunden är en viktig del av begravningen. Inbjudan kan ske via dödsannonsen eller i en speciell inbjudan, muntligt eller skriftligt.

Planering av minnesstunden kan tex innebära placering vid borden. Att få hjälp av någon med ett värdskap kan underlätta både för de närmaste och gästerna.

Det kanske ska ordnas ett minnesbord med fotografi och blommor eller musik skall spelas under minnesstunden.

Värden kan se till att gästerna hälsas välkomna till bords, ge ordet när ev tal skall hållas och om/när uppläsning av minnesgåvor eller annat skall ske.

Lyssna gärna på Evighetens Podd – Minnesstunder

I direkt anslutning till en begravningsceremoni är det vanligt med en minnesstund. Vad är det? Vad är poängen med stunder att minnas? Var kan man vara? Vad kan man göra och inte? Johanna Fellenius samtalar med Bosse Eriksson, VD för Evigheten. Han menar att minnesstunden är ett perfekt tillfälle att tala om den döde – helt spontant eller väl genomtänkt. Eller så kan man sjunga en sång, eller ha allsång. Det viktiga är att det man gör, säger, spelar eller sjunger kommer från hjärtat.